torstai 11. huhtikuuta 2013

Välipalaksi karjalanpiirakoita

Mun on jo pitkään pitänyt tehdä itse karjalanpiirakoita. Eilen syötiin iltapalaksi riisipuuroa ja keitin samalla niin ison satsin että siitä riitti karjalanpiirakoiden täytteeksikin. Piirakoista ei tullut lähellekään niin nättejä kuin ukkini tai isoäitini tekemistä, mutta yritys oli kova. Puurossakin olisi voinut olla vähän enemmän suolaa, mutta hyvä näistä tuli silti.

Karjalanpiirakat (n.20)

Puuro:
2dl vettä
1l maitoa
3dl puuroriisiä
1tl suolaa

Kuoritaikina:
2dl vettä
4,5dl ruisjauhoja
0,5dl vehnäjauhoja
1tl suolaa

Voiteluun:
2dl vettä
50g voita

Keitä puuro pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kuoritaikinan ainekset keskenään ja vaivaa nopeasti taikinaksi, lisää tarvittaessa vähän vehnäjauhoja. Kun taikina tuntuu kiinteältä pyörittele se tangoksi ja leikkaa 20 palaan. Pyörittele palat palloiksi. Painele pallot pyöriksi kakkaroiksi ja kaulitse erittäin ohuiksi kuoriksi. Kuorista kannattaa kaulita hieman soikeita, jotta rypyttäminen olisi helpompaa ja piirakoista tulisi nättejä. Pinoa kuoret päällekkäin odottamaan täyttämistä, levittäen samalla jokaiseen väliin hieman jauhoja etteivät ne tartu toisiinsa kiinni. Peittele ne sitten liinalla tai muovilla etteivät ne kuivu.

Lusikoi kuorelle riisipuuroa runsas lusikallinen siten että sitä on melkein reunoille asti. Rypyttämiseen on varmasti niin monia tekniikoita kuin on tekijöitäkin, joten en tähän ala kertomaan kuinka se tulisi oikeaoppisesti tehdä. Aloita rypyttäminen kuitenkin keskeltä ja etene siitä vuorotellen päätyjä kohti. Paista piirakoita 250 asteessa n. 15 min.

Kuumenna voiteluvesi kiehuvaksi ja lisää siihen voi. Kasta paistetut piirakat reikäkauhaa apuna käyttäen vesi-voi-seokseen ja nosta ne tarjolle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti