torstai 10. tammikuuta 2013

Briossipullaa tai jotain sen tapaista

Hui miten liukasta ulkona onkaan! Olkaahan kaikki nyt superskarppina ton ulkoilun kanssa, mä nimittäin jo tossa toissapäivänä pyllähdin lenkin loppumetreillä niin komeasti että oikean käden sormet, ja niska on edelleen melko hellänä. Tänään suuntasinkin Stockmannin urheiluosastolle ja ostin Sorelin ihanan lämpimät talvikengät. Ne on ihan täydelliset tällaisella kelillä, ja vaikka vähän kosteammallakin kelillä ulkoiluun, varpaat pysyy lämpinä ja kuivina, ja toivonmukaan myös pystyssä pysyis vähän paremmin. Noi kengät on nyt ostettu myös vähän silmällä pitäen parin viikon päästä tulevaa Levin reissua. Siitä reissusta tulee muuten varmaan ihan huippu!! Lähdetään 8 hengen kaveriporukalla viikoksi laskettelemaan, hiihtämään, ja rentoilemaan. Ollaan myös pikkusiskon kanssa suunniteltu ratsastusvaellusreissua Levi-viikolle. Se olisi aivan ihanaa, kaipuu hevosen selkään on nimittäin kokoajan aivan järjettömän suuri. Kerran heppatyttö, aina heppatyttö. Heh, siihenkin homaman noi uudet kenkulit on varmaan erittäin passelit näin talviaikaan.

Briossien ohjeen nappasin Yhteishyvän liitteenä tulleesta ruokaliitteestä viime viikolla. Olin aavistuksen pettynyt kuitenkin lopputulokseen. En siksi että ne olisivat olleet pahan makuisia, ei ne oli kyllä tosi hyviä, mutta ei ne kuitenkaan minun makuuni ihan briosseja vielä ollut. Muihin briossiohjeisiin verrattuna tähän tuli tosi vähän voita (vaikka ei tämäkään ohje mikään laihduttajan ykkös ateria ole), joka ehkä vähän muutti lopputuloksen rakennetta ja makuaa. Kiireestä johtuen en myöskään väsäillyt Yhteishyvän ohjeen mukaista mantelimassatäytettä, vaan heitin väliin vain voita, kanelia ja sokeria.


Briossipullat (n.30kpl)
150g voita
5dl maitoa
50g hiivaa
1/2tl suolaa
2dl sokeria
1rkl jauhettua kardemummaa
1 kananmuna
n.15dl vehnäjauhoja

Väliin: 100g pehmeää voita, kanelia, sokeria

Voiteluun 1 kananmuna

Sulata rasva kattilassa. Lisää maito ja kuumenna kädenlämpöiseksi. Kaada kulhoon ja sekoita nesteeseen murennettu hiiva, suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää osa jauhoista ja sekoita. Lisää loput jauhoista muutamassa erässä ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja, jätä taikina kuitenkin mahdollisimman pehmeäksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi ja kumoa sitten jauhotetulle alustalle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa taikina kahteen osaan. Kauli molemmat osat suorakaiteen muotoisiksi levyiksi, voitele levyt pehmeällä voilla, ja ripottele levyille kanelia ja sokeria. Kääri levy tiukasti rullalle, ja leikkaa siitä n.3 cm paksuisia paloja. Asettele ne paperivuokiin leikkauspinta ylöspäin, ja voitele kananmunalla. Paista 225 asteessa n.15 min kunnes ne ovat saaneet vähän väriä. Jäähdytä ja ripottele pinnalle vielä sokeria. Briossien päälle voi vielä valmistaa koristeeksi tomusokerista ja vedestä sokerikuorrutteen jos haluaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti