keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Solmupullat

Vaikka kuinka koitin pakoilla sitä, yllätti se minutkin: syysflunssa nimittäin. Vähänkö ärsyttää, että just nyt sitten oon kipee kun olis ollut yhden hauskat pyjamabileetkin tiedossa. Huoh, räkää tulee joka tuutista niin paljon etten todellakaan voi lähteä ihmisten ilmoille. Eilenkin aavistuksen nolotti olla luennolla (jota piti vielä tosi hyvä ulkomaalainen vieraileva luennoitsija), kun joka toinen minuutti jouduin niistämään ja kuulostin ihan oikeasti norsulta. Oh well, nyt loppu viikkoon en kouluun aiokaan kyllä raahautua vaan aion maata sohvan pohjalla seuranani kasvatustieteen tenttikirjoja ja noh ehkä myös Brothers&Sistersin toinen tuotantokausi...

Pullaa on tehnyt jo pitkään mieli. Myös mies kysyi leipoisinko jotain heille töihin kahvin kanssa, joten tadaa nyt on pullat pyöräytetty. Leivoin pullat tällä kertaa Leilan ohjeella, ja voi että tuli kyllä niin makoisia että. Pullataikina on siis ihan perussettiä, mutta uunista tultuaan pullat voideltiin vielä siirappi-vesi-kardemumma seoksella ja päälle ripoteltiin sokeria.

Pullataikina:

1rkl kardemummaa
3dl maitoa
1 pala tuorehiivaa
1 1/2dl sokeria
1/2tl suolaa
150g pehmeää voita
1 kananmuna
11-12 dl erikoisvehnäjauhoja

Täyte:
200g pehmeää voita
1dl sokeria
1rkl kanelia

Voiteluun:
1. kananmunaa
2. vaaleaa siirappia sekä vettä
Päälle:
1/2rkl kardemummaa+ 1/2dl sokeria


"Pistän pullat uunihin, vedän valmiit takaisin..."
Mittaa kattilaan kardemumma ja maito ja kuumenna 37 asteiseksi. Sekoita joukkoon hiiva ja lisää sekoittaen joukkoon myös sokeri, suola, voi ja kananmuna. Lisää jauhoja vähän kerrallaan sekoittaen ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota taikinaa kulhossa leivinliinan alla 45-60 min tai kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Sekoita täytteen voi, sokeri ja kaneli pehmeäksi täytteeksi. Jaa pullataikina kahtia ja kaaviloi kumpikin puolikas erikseen suorakaiteen muotoiseksi n.1cm paksuksi levyksi. Levitä levyille täyte ja taita levyt kahtia niin että pitkät sivut tulevat toisiaan vastakkain.  Viipaloi näin syntynyt kapea levy poikkisuunnassa noin 4cm leveiksi kaitaleiksi. Leikkaa jokainen kaitale lähes kokonaan halki niin, että saat housuja muistuttavia paloja. Kieputa "housunlahjeet" erisuuntiin kierteille ja kiedo sen jälkeen löysälle solmulle siten että päät jäävät solmun alle. Nosta solmut leivinpaperille, ja kohota leivinliinan alla noin 40min. Voitele pullat kananmunalla, ja ja kypsennä uunin keskiosassa 200 asteessa n.10min tai kunnes ne ovat kullankeltaisia. Voitele paistetut pullat siirapilla, jota olet laimentanut vesitilkalla ja sirota niiden pinnalle heti kardemumman ja sokerin seosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti