torstai 8. marraskuuta 2012

Punajuurikeitto

Eilen päätin kokeilla ensimmäistä kertaa tehdä jotain punajuurista. En ollut jostain syystä aiemmin käsitellyt punajuuria oikeastaan missään muussa muodossa kuin äidin kanssa rosollia tehdessä joulun alla, ja nyt tuntui että oli korkea aika väsätä niistä jotain. Äidiltä ja isosiskolta saadut neuvot kertakäyttökumihanskoista ja leikkuulaudan suojaamisesta osoittautui kyllä tarpeellisiksi, muuten joka paikka olisi ollut punaisena.

Keitosta tuli mielestäni tosi hyvää, ja aivan ihanan väristä! Koemaistajina toimivat koulukaveritkin sanoivat keiton olleen hyvää, joten uskalsin postata tämän kokeilun tännekin. Vielä kun saisi tuon miehen syömään myös tällaisia kasvisvaihtoehtoja. Hänen sanojensa mukaan keitto näytti värinsäkin puolestä niin"rajulta" ettei sitä uskaltanut maistaa :D

Punajuurikeitto (4:lle):

4 punajuurta (suht isoa)
3 perunaa
2 isoa porkkanaa
1 sipuli
kasvisliemikuutio
2 dl kuohukermaa
2 dl ruokakermaa
ripaus suolaa
mustapippuria
vuohenjuustoa (tai vuohen valkohomejuustoa jota itse käytin)

Tarjoile smetanan, ranskankerman tai raejuuston kanssa.

Kuori ja pilko perunat, porkkanat, sipuli ja punajuuret. Punajuurien pilkkomisessa tosiaan kannattaa suojata itsensä ja pilkkomisalusta, ellei halua värjätä käsiä ja leikkuulautoja työn lomassa.Punajuurien kypsyminen kestää pikkuisen kauemmin kuin porkkanoiden ja perunoiden joten ne kannattaa pilkkoa melko pieniksi paloiksi keittoajan lyhentämiseksi. Laita kattilaan kiehumaan vettä reilu litra, ja laita pilkotut ainekset sekä kasvisliemikuutio veteen kiehumaan n. 40 minuutiksi ( tai kunnes ne tuntuvat pehmenneiltä). Poista kattilasta n. puoli litraa vettä ja soseuta sitten keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää soseutettuun keittoon kuohukerma sekä ranskan kerma ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Pilko vuohenjuusto pieniksi muruiksi ja lisää keittoon. (Jos et halua keittoon yhtään "sattumaa" kannataa vuohenjuustosta poistaa se ympärillä oleva kumimainen kerros) Anna keiton lämmetä pienellä lämmöllä n.10 min niin että maut sekoittuvat. Voit vielä sekoittaa keiton sauvasekoittimella jos tuntuu että vuohenjuusto jää kokkareiksi, ja haluat keitosta tasaista. Tarjoile keitto smetanan, ranskankerman tai raejuuston kanssa.

Namnam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti