sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Vappuherkkuja

Vappua vietimme hyvässä seurassa, ystävien ja opiskelukavereiden kanssa Turussa. Aloitin vappupiknikin ruokasuunnittelut jo hyvissä ajoin ja ruoista tulikin ihan maistuvia. Tein myös itse simaa, jonka laitoin viikkoa ennen h-hetkeä käymään. Vappupiknikkiä Turussa vietetään Vartiovuoren mäellä vappupäivänä, ja aattona Turussa lakitetaan Lilja-patsas Taidemuseon mäellä. Säät suosi meitä koko vapun ajan, ja piknikilläkin oli mukava istuskella, vaikkakin tuuli tuntui ajoittain melko viileältä. Piknikin menu oli seuraavanlainen: kana-parsakaalipiirakkaa, makaronisalaattia, vihreää salaattia, rosmariinigrissiineitä, nacholihapullia, jogurttikastiketta, itse tehtyä simaa, mansikoita sekä munkkeja. En ymmärrä kuinka onnistuinkaan unohtaa ottaa munkeista kuvan, mutta herkullisia ja nättejä niistä kuitenkin tuli.

Vappusima: (n.20 annosta)

2 sitruunaa
40dl vettä
250g fariinisokeria
250g sokeria
5g hiivaa

Pulloihin:
1tl rusinoita / pullo
1tl sokeria / pullo












































































Kuori ja viipaloi sitruunat.Kiehauta kattilassa puolet vedestä. Nosta kattila pois levyltä. Lisää joukkoon sokerit ja sitruunaviipaleet. Sekoita, kunnes sokeri liukenee.Lisää joukkoon loppu vesi kylmänä. Ota kuppiin pieni vesitilkka ja liuota hiiva siihen. Lisää hiivaseos haalean nesteen joukkoon.Anna käydä huoneenlämmössä 12–24 tuntia.
Siivilöi sima. Pane hyvin pestyihin pulloihin teelusikallinen sokeria ja rusinoita. Pullota juoma, korkita ja säilytä viileässä.Sima on juomavalmista noin viikon kuluttua.

Munkkirinkilät (n.40 kpl)

5dl maitoa
50g hiivaa
1 1/2dl sokeria
1rkl kardemummaa
1tl suolaa
2 munaa
13-14 dl vehnäjauhoja
1 dl rypsiöljyä/voita
PAISTAMISEEN : 1 l rypsiöljyä
PÄÄLLE: sokeria 

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola munat ja vajaa puolet jauhoista. Alusta taikinaan rasva ja loput jauhoista. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa käsistä, ja kohota sitten liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. Kaulitse taikina pöydälle, ja irrota siitä lasin avulla ympyröitä. Tee ympyröiden keskelle reikä jauhotetulla sormella. Kuumenna öljy n.170-180 asteiseksi. Testaa lämpötila pienellä palalla taikinaa. Pudota 2-3 rinkilää kuumaan öljyyn ja paista molemmilta puolilta n. 1-2 min. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle ja pyörittele vielä lämpimät munkit sokerissa lautasella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti