maanantai 23. kesäkuuta 2014

Keskikesän juhlaa

Hyisestä säästä huolimatta juhannukset on nyt juhlittu. Meillä juhannus sai hieman synkän alun, kun vielä keskiviikkona makasimme molemmat miehen kanssa sängyn pohjalla kuumeen, vatsataudin ja korvatulehduksen kourissa. Torstaina lähdimme kuitenkin kotikonnuille juhannuksen viettoon ja torstai-iltapäivän mittaan alkoikin väkeä valua rantasaunalle. Vietimme juhannusta taas isolla kaveriporukalla, ja jälleen kerran täytyy vaan todeta, että meillä on kyllä kerääntynyt ihan huippua porukkaa ympärillemme.

Tosiaan juhannuksen juhlinta alkoi meillä jo torstaina saunomisen ja grillailujen merkeissä. Meitsi poti vielä sen verran heikkoa oloa, että lepäilin kaikki mahdolliset hetket vaakatasossa, ja livistin nukkumaan hieman ennen muita. Perjantaina olo kuitenkin koheni ihan kohtuulliseksi, ja hyvä niin sillä me oltiin pikkusiskon kanssa suunniteltu vieraita varten perjantaille kesän kovin The Amazing Race Juhannus Edition- kesäkisa! Vieraita oltiin varoiteltu kisasta jo vähän etukäteen naamakirjan kautta, ja porukka olikin ihan innoissaan ennen kisan alkua. Kisassa viisi joukkuetta kilpaili siis aikaa vastaan suorittaen erilaisia tehtäviä arvoitusten ratkomisesta, juomatunnistukseen ja vihdan tekoon. Viimeisenä rastina oli hyytävä uintitehtävä, jonka suoritti joku joukkueen jäsenistä. Olin ihan yllättynyt kuinka reippaasti kaikki joukkueet suorittivat uintirastin, vaikka vesi olikin vain 14 asteista! Hyvä te, en tiedä olisinko itse pystynyt samaan!

Perjantaina teimme sapuskat nyyttärimeiningillä. Kaikki toivat mukanaan jotain juhannuspöytään ja ruokaa olikin enemmän kuin riittävästi, ja varmasti jokaiselle jotakin. Itse hoidin pöytään loimulohta sekä foccaciaa. Loimulohi oli itselleni uusi tuttavuus, mutta suosittelen kyllä kokeilemaan, mikäli mahdollisuus tällaiseen tarjoutuu. Hidas kypsyttäminen nuotion loimussa tuo kalalle paljon makua, ja kala pysyi mehukkaana.

 Loimulohelle tuli ensin tehdä paistolankku, jonka valmistamiseen tarvitsin hieman miehen apua. Hän poraili lankkuun reikiä, ja veisteli sitten puusta muiden poikien kanssa "puunaulat", joilla kala kiinnitettiin lankkuun. Netistä löytyy paljon erilaisia loimulohen valmistusohjeita, mutta tärkeimpänä ohjeena voisi pitää lohen säännöllistä "valelua" suolavedellä. Aluksi lohi tulee pyyhkiä kuivaksi, suolata ja pippuroida kevyesti. Laitoin myös muutaman nokareen voita lohen pintaan paiston alussa. Tämän jälkeen lohi asetetaan paistumaan sopivan etäisyyden päähän liekeistä (selviää kokeilemalla, mutta niin että pystyt siirtelemään lankkua paljain käsin, ilman että kädet palaa). Sitten lohta valellaan suolavedellä säännöllisin väliäajoin ja annetaan paistua reilun tunnin verran, kunneks koko lohi on kypsä. Netin ohjeissa vilahti mainintoja myös siitä, miten lohta kannattaisi kerran tai kaksi valella myös pienellä määrällä konjakkia. Ensi kerralla kokeilen myös tätä.


Kaikkiaan juhannus sujui säästä huolimatta oikein mukavasti. Kun kasassa on mahtava porukka ja sen lisäksi mukavaa ohjelmaa, paljon ruokaa ja sauna, ei voi mennä kovin paljon metsään. Kiitos vielä kaikille ihanille mukanaolijoille, ootte huippuja!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti