tiistai 7. tammikuuta 2014

Yön yli kohonnut maalaisleipä


Tämäkin ohje on saanut inspiraationsa Olgan kirjasta, mutta minun kaapistani ei löytynyt tällä kertaa intiaanisokeria eikä ruisleipäaines- jauhoja joten sokerin korvasin ihan tavallisella ja ruisleipäaines- jauhot jäivät pois. Hyvää tuli ihan pelkillä vehnäjauhoillakin. Yön yli kohotessa leivästä tulee ihanan ilmava ja rakenteeltaan ihan erilainen kuin saman päivänä paistetuista leivistä. Suosittelen siis laittamaan illalla leivän kohoamaan ja aamulla ei sitten paljoa tarvitsekaan tehdä kun tuore leipä on jo valmista nautittavaksi.

 Maalaisleipä

Illalla:
3dl vettä
1/6 pala hiivaa
1tl sokeria
6,5dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri ja jauhot ja sekoita ainekset sekaisin mutta älä vaivaa taikinaa liikaa. Peitä liinalla ja kohota yön yli.

Aamulla:
1 1/2tl suolaa
1dl vehnäjauhoja
1/2dl rypsiöljyä

Vaivaa taikinaan mukaan suola, jauhot ja öljy. Muovaa taikinasta pallo ja laita se kohoamaan uunipellille noin tunniksi. Tee leivän pintaan viillot ja laita leipä 200 asteiseen uuniin. Jotta leivän pinnasta tulee rapea voi uunin pohjalle suihkia hieman vettä. Paista leipää n.35 minuuttia tai kunnes leipä on saanut hieman väriä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti