keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Pikkuinen vuokaleipä

Tänään piti käyttää jääkaapissa lojunut puolikas hiivan palanen pois, joten ei kun leipä kohoamaan. Tein leivän vuokaan hyvin hyvin vapaalla kädellä, joten en nyt kehtaa ehkä arpoa ohjeeseen minkään sortin tarkkoja mittasuhteita. Itselläni on Ikean pieni leipävuoka, ja siihen normaalit vuokaleipäohjeet on vähän suuria. Siksi tämä ohjekin on aika pieni.Vuokaan kannattaa muutenkin taikinaa mättäessä jättää parin sentin kohoamisvara, ettei leipä sitten kohoa uunissa aivan yli äyräiden.

Vuokaleipä:

n. 3 dl vettä
puolikas hiiva
n. 1rkl siirappia
n. puoli rkl suolaa
kourallinen erilaisia siemeniä
n. 1rkl öljyä
n.3,5dl vehnäjauhoja
n. 2dl leseitä

Sitten vain kädenlämpöiseen veteen hiiva, siirappi ja suola. Tämän jälkeen muut ainekset sekaan, jauhot pikkuhiljaa. Anna kohota lämpimässä paikassa n.20 min ja laita taikina sitten leipävuokaan. (Itse voitelin vuoan öljyllä ennen taikinan laittamista). Kohota vielä n. 15 min vuoassa ja paista sitten 200 asteessa n.20 min.

1 kommentti:

  1. Hyvä ohje! Itselläni oli jäänyt myös puolikas hiiva käyttämättä ja googletin ohjeita ja tämä iski heti silmään :) Osan jauhoista laitoin täysjyvävehnäjauhoina ja lisäsin taikinaan vielä sokerijuurikashiutaleita noin 1dl kuidun lisäämiseksi. Hyvää tuli!

    VastaaPoista