sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Syksyn herkut

Jihuu, mun kesäloma alkoi torstaina, ja pian onkin edessä Thaimaahan lähtö! Olen yrittänyt nauttia nyt näistä syksyn tarjoamista luonnonantimista ennen lähtöä mahdollisimman, ja eilen tehtiinkin n.40 litraa omenamehua oman puutarhan omenista. Sieniä, mustikoita, karviaisia ja viinimarjoja on myös jo hyvät keot pakkasessa. Mehun teko on muodostunut meillä jo perinteeksi, sillä kotitilallamme on vanha (n.100 vuotta vanha) omenamehun tekemiseen tarkoitettu kone. Tai oikeastaan kaksi konetta, toisessa omenat murskataan ja toisessa murskasta puristetaan mehu. Mehu on aivan törkeän hyvää, ilman lisäaineita tai mitään lisättyjä sokereita. Tässä hiukan kuvia omenanmehutalkoista. Laitan myös amerikkalaisen omenapiirakan ohjeen tähän, mitä tein töihin viimeisen päivän kunniaksi. Kuvat piirakasta on puhelimessa, puhelimen piuha hukassa, joten ne tulevat sitten kun tulevat, jos tulevat. Piirakasta ei tullut mitään erityisen nättiä kuvaa, mutta tosi tosi hyvää se oli, etenkin silloin kun se oli vielä aavistuksen lämmintä.


Amerikkalainen omenapiirakka:

Pohja (murotaikinaa)                                           Täyte                                          
150g kylmää voita                                               n.10 isoa omenaa
4dl vehnäjauhoja                                                 1 sitruunan mehu
1/2 dl tomusokeria                                              50 g voita
1 kananmuna                                                      4 rkl sokeria
1/2rkl kylmää vettä                                             2 tl kanelia
                                                                          1 tl inkivääriä

Nypi kuutioitu kylmä voi jauhojen ja tomusokerin kanssa. Lisää kanamuna ja vesi ja vaivaa sen verran, että taikina muodostuu. Kiedo taikina muoviin ja laita jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi. Kuori omenat ja pilko omenat lohkoiksi. Laita lohkot kulhoon ja purista päälle heti sitruunanmehu. Paista lohkot hiukan pehmeämmiksi sokerilla,kanelilla ja inkiväärillä maustetussa voissa kahdessa erässä. Jäähdytä omenalohkoja hieman. Jaa murotaikina kahtia niin että toinen pala on hiukan toista suurempi. Kaulitse taikinoista ympyrän malliset ja painele toinen niistä vuoan pohjalle siten että taikinaa tulee runsaasti myös reunoille. Lisää maustetut ja paistetut omenalohkot taikinan päälle. Laita sitten toinen kaulittu taikina piirakan kuoreksi. Leikkaa muutama viilto kuoreen, laita piirakan reunassa olevat taikina reunat tiiviisti yhteen nyppimällä, ja voitele sitten kananmunalla (voit sekoittaa kananmunaan myös tilkan maitoa). Sirottele pinnalle raakasokeria. Paista piirakkaa 180 asteessa n.35 minuuttia tai kunnes se on kullanruskea.


Omenoita tuli tänä syksynä tosi paljon
Omenat kaadetaan puristuskoneeseen

Ja sitten murska ladotaan kerroksiin puristuskoneeseen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti