Maku oli niiiin paljon parempi kuin ulkonäkö! |
Omenapiirakka (pellillinen):
Pohja:
250 g voita
5 dl vehnäjauhoja
n. 1 dl kylmää vettä
Täyte:
n. 1,5 l omenaraastetta
3 dl hillosokeria
(ripaus kanelia)
Päälle:
1 kananmuna
hienoa sokeria
Nypi voi ja vehnäjauhot muruksi. Sekoita joukkoon kylmä vesi ja sekoita
taikina nopeasti tasaiseksi. Teen tämän vaiheen aina monitoimikoneella,
leikkuuterällä. Taikina valmistuu noin minuutissa. Pane taikina
jääkaappiin asettumaan noin puoleksi tunniksi. ( Anna taikinan olla tosiaan ainakin se puoli tuntia siellä jääkaapissa, muuten taikinasta tulee vähän hankalasti muotoiltava kuten allekirjoittaneella kävi...)
Valmista sillä aikaa
täyte. Poista omenoista siemenkodat, ulkomaiset omenat kannattaa myös kuoria.
Raasta omenat. Raastetta tarvitaan reilu 1,5 l. Kääntelee raastetta
pannulla vartin verran, jotta omenat alkavat selvästi pehmetä. Lisää
joukkoon sokeri ja halutessasi ripaus kanelia. Anna täytteen jäähtyä
hetki. Jaa taikina kahteen osaan, joista toinen saa olla hieman toista isompi.
Kaulitse isompi pala pohjalevyksi. Käytä reilusti jauhoja.
Nosta taikina leivinpaperin päälle uunin pellille. Kaulitse toinen pala
kanneksi. Lisää täyte pohjalevyn päälle. Nosta kansi täytteen päälle.
Voitele kannen reunat vedellä. Käännä pohjalevyn reunat päälle ja käy
reuna läpi haarukalla kevyesti vedellen. Voitele piirakka munalla ja
ripottele päälle sokeria. Pistele haarukalla. Paista hieman uunin
keskitason alapuolella 200 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoa
vaniljajäätelön tai vaniljalla maustetun kermavaahdon kanssa.
No kyllä näyttää hyvältä, nam! Taikina mokoma vaan on tosiaan melkoista löperöä lämpöisenä...
VastaaPoistaJoo ja kun ei tämmönen hätähousu malttanut odottaa niin siinä tarvittiin jo pikkusen miehenkin käsiä avuksi kun pohjaa alettiin leivinpaperille taiteilemaan :D
VastaaPoista