Eilen leivoin kummitädin synttäreiden kunniaksi kakkua. Täytyy ihan alkuun todeta, että ukkonen ja leipominen ovat melko heikko yhdistelmä kaiken kaikkiaan, mutta etenkin mikäli tarkoituksena on tehdä pavlovaa tai vaahdottaa kermaa. Voin antaa vinkin, EI ONNISTU.
Kuinka turhauttavalta tuntuukaan, kun joutuu heittämään kaksi pellillistä vaahtomuovia muistuttavaa pavlovaa roskiin siksi että ilmassa nyt on hieman sähköä. Ja siis tein tämän kaksi kertaa siksi, että luulin ekan pellin epäonnistuneen muista syistä (esim keltuaista valkuaisten joukossa, rasvainen kulho tms) ja toisaalta luulin myös ukkosen menneen jo ohi.
Noniin. Kahden roskikseen päätyneen pavlovapellillisen jälkeen vaihdoin suunnitelmaan B ja tein perinteisemmän kakun suklaakakkupohjilla, jugurttikermalla, raparperihillokkeella ja marjoilla. Raparperit ja mansikat varastin isän puutarhasta sunnuntaina mukaan Turkuun. Tämä kakku onnistui sitten lopulta aika kivasti. Makeutta voi säädellä kakussa marjoja ja hilloketta muuttamalla, mutta tämä ohje on kyllä melkoinen sokerihiiren unelma.
Raparperihilloke (n.3dl)
7 raparperin vartta (kuorittuna ja pilkottuna)
2,5dl hillosokeria
1dl vettä
0,5dl limoncelloa
Hilloke kannattaa muuten tehdä ihan ekaksi, että se ehtii jäähtyä riittävästi ennen kakun täyttämistä.
Keittele raparperikuutioita, sokeria ja vettä kattilassa n.10 min kattilassa. (tai sen aikaa että ne alkavat näyttää yhtenäiseltä seokselta). Lisää lopuksi limoncello vähän jäähtyneeseen hillokkeeseen ja sekoita.
Suklaakakkupohja
150 g suklaata (50 %)
4 kpl kananmunaa
125 g voita
1.5 dl sokeria
0.33 dl kaakaojauhetta
1.5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
Sulata suklaa vesihauteessa. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa voi vaahdoksi ja lisää
keltuaiset yksitellen. Lisää myös jäähtynyt suklaa. Vaahdota valkuaiset
vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vaahdottaen. Lisää
valkuaisvaahto varovasti käännellen suklaaseokseen, älä sekoita liikaa,
sillä kuivat aineet lisätään vielä taikinaan. Sekoita kuivat aineet
keskenään ja lisää siivilöiden taikinan joukkoon. Kääntele taikina
tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun irtopohja- tai kakkuvuokaan. Paista 175 asteisessa
uunissa noin 45 minuuttia, kunnes kokeilutikkuun ei jää taikinaa.
Jäähdytä kakku ja leikkaa se kolmeen osaan.
Kun kakkupohja on jäähtynyt ja leikattu osiin voi kakkua alkaa täyttämään. Itse laitoin molempien kerrosten pohjalle ohuelti raparperihilloketta, jonka päälle lisäsin viipaloituja nektariineja ja mansikoita. Näiden päälle levitin kermaseoksen, jossa oli 2dl kermaa vatkattuna, 200g turkkilaista jugurttia sekä noin puoli desiä limoncelloa. Sitten vaan toinen kerros samalla lailla ja päälle vielä vähän kermaa ja marjoja koristeeksi.
Palaan kuvassa näkyvään kesäkurpitsa piirakkaan myöhemmin. Mukavaa loppuviikkoa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti