Isosisko tuli tänään meille viettämään kesälomapäiviään. Kävimme kaupassa, ja ostimme kaupan edestä jätskit. Päätin ottaa riskin ja kokeilla pistaasijäätelöä, ja hyi että, kun olikin pahaa. En siis todellakaan suosittele. No vaihdoimme jätskit (koska omani oli pahaa, enkä voinut tietää sitä koska en ollut maistanut ennen, ja koska olen nuorempi minulla on oikeus vaihtaa oma jäätelöni isosiskon jäätelöön ?! ), mutta tästäkin huolimatta pieni makean nälkä jäi silti.
Macaron leivokset ovat pitkään olleet " To Do"-listallani, ja nyt vihdoin kokeilin tehdä niitä. Ohjeen löysin "Lunni leipoo"-blogista. Siellä oli myös tosi hyviä vinkkejä, joita noudatin, noh ainakin suurinpiirtein. Itse en siivilöinyt tomusokeria ja mantelijauhetta, koska en omista tällähetkellä siivilää, ja taisin kyllä sekoitella taikinaakin hiukan liikaa. Talousvaakaa käytin kyllä. Joka tapauksessa, vaikka parantamisen varaa onkin, macaronit onnistuivat yllättävänkin hyvin.
Vadelma-mascarponemacaronit(n.20kpl)
Kuoret:
90 g (n.3 kpl) valkuaisia
25 g taloussokeria
200 g tomusokeria
110 g mantelijauhetta
punaista elintarvikeväriä
Täyte:
100 g mascarponea
3 rkl hyvälaatuista vadelmahilloa
Punnitse valkuaiset ja vatkaa ne huoneenlämpöisinä ensin kevyeksi
vaahdoksi (vaahto muistuttaa kylpyvaahtoa). Lisää sitten taloussokeri lusikallinen
kerrallaan samalla vatkaten, kunnes vaahto on kovempaa ja kiiltävää(vaahto muistuttaa muotoiluvaahtoa).
Siivilöi tomusokeri ja mantelijauhe sileäksi ja lisää ensin pieni määrä
vaahtoon, sekoita voimakkaasti parilla pyöräytyksellä joukkoon. Kääntele
sitten varovaisemmin loput vaahdon sekaan, reunoja myöten. Älä
ylisekoita, pyöräytysten määrän tulisi olla alle 50 kertaa. Sekoituksen
noin puolivälissä lisää pastaväri. Valmis massa vajoaa takaisin
muotoonsa noin kymmenessä sekunnissa. Lusikoi massa
pursotinpussiin, jossa on pyörepäinen tylla (halkaisija n. 1 cm).
Pursota suoralle leivinpaperille halkaisijaltaan n. 1,5 cm kokoisia
palluroita, jätä parin sentin välit. Pamauta uuninpeltiä pari kertaa
pöydänpintaan, jotta ilmakuplat katoavat. Jätä kuoret seisomaan
huoneenlämpöön n. puoleksi tunniksi, jotta pinta kovettuu. Lämmitä uuni
sillä aikaa 140 asteeseen.
Paista kuoria uunissa n. 15-20 minuutin ajan, omiani paistoin n. 17
minuuttia. Ota uunista ja laita ritilälle jäähtymään. Irroita
leivinpaperista vasta kun kuoret ovat täysin jäähtyneet (tärkeää, muuten
kuoret rikkoontuvat ja jäävät kiinni leivinpaperiin).
Sekoita täytteen aineet keskenään. Pursota kuoren mahapuolelle vajaa
teelusikallinen täytettä, paina toinen kuori päälle. Säilytä
ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa, nauti vasta seuraavana päivänä.
Macaronit säilyvät jääkaapissa muutaman päivän.
Ihanaa! macaronit on niin njamiiiiii ;p
VastaaPoista